Tabbuleh (tabbouli)- libańska (arabska) sałatka

tabbuleh – foto z książki „The Lebanese Kitchen” Salmy Hage
We wszystkich tabbulehach, które jedliśmy warzywa były dużo drobniej pokrojone niż na tej fotografii

Ta sałatka jest w krajach arabskich bardzo popularna. Zdecydowanie bardziej niż w Polsce nasza, uważana za najbardziej tradycyjną, sałatka ziemniaczana (warzywna).

Pierwszy raz jadłam ją w Libanie zaserwowaną podczas kolacji przygotowanej przez Alego w Arab Salim. A potem jeszcze wielokrotnie, bo stała się moim przysmakiem. Jej podstawą jest pietruszka. Dużo pietruszki. I co dziwne, nawet Wojtek, który normalnie pietruszki nie jada, też zasmakował w tym daniu.

Poniższy przepis pochodzi z najważniejszej książki poświęconej libańskiej kuchni, „The Lebanese Kitchen” Salmy Hage. Książka nie ma polskiego wydania, więc zamieszczam tu tłumaczenie. Kursywą dopisałam własne uwagi dostosowujące przepis do polskich warunków.

Czas przygotowania: 20 minut plus czas namaczania
Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 20 drobno pokrojonych pomidorów koktajlowych (lub dwa duże malinowe, mięsiste)
  • 1 szklanka drobnej kaszy bulgur (lub kuskusu); Jeśli to ma być wersja bardziej sałatkowa, to wystarczy 1/2 szklanki kaszy przy zachowaniu pozostałych ilości składników
  • 1 duży pęczek świeżej pietruszki, drobno posiekanej (w Libanie pęczek ziół jest wielki, taki, jak co najmniej 2 polskie)
  • 1 ogórek pokrojony w kostkę
  • 4 szalotki, drobno posiekane (może być też zwykła cebula, ale szalotki są delikatniejsze)
  • 1 zielona papryka drobno posiekana
  • 3 świeże gałązki mięty, drobno posiekane
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki soli (płaskie)
  • ½ szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Włóż pokrojone pomidory do sitka, aby odcedzić sok. Wsyp kaszę bulgur do miski, zalej gorącą wodą, aby przykryła kaszę i pozostaw przez 15 minut. Jeśli kasza jest grubsza, zagotuj wg przepisu na opakowaniu, jeśli używasz kuskusu, po zalaniu gorącą wodą, pozostaw na 5-10 minut). Odcedź w sitku o drobnych oczkach wyciskając możliwie jak najwięcej płynu. Wymieszaj pietruszkę, ogórek, szalotki i paprykę w misce. Dodaj do nich miętę i kaszę, a następnie pomidory. Wymieszaj sok z cytryny, sól i oliwę z oliwek w misce, wlej sos na tabbuleh i dobrze wymieszaj.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments