Mesfouf – tradycyjne lekkie danie Maghrebu

Mesfouf (lub masfouf)  to danie jadane w krajach Maghrebu (głównie w Tunezji i Algierii). Główną rolę gra w nim kuskus.

Tradycyjnie spożywa się mesfouf podczas ramadanu, uroczystości rodzinnych ale i zwykłych rodzinnych posiłków. Można go szybko przygotować, a więc jest świetne, żeby podać je niespodziewanym gościom.

Pewnego wieczoru, gdy podróżowałam samotnie po północnej Tunezji, zapytałam w przydrożnym gospodarstwie o możliwość  biwaku gdzieś w okolicy. „Gospodarstwo” okazało się pięknym, nowym domem, a jego gospodyni, Saudi, nie chciała słyszeć o spaniu w „oliwkach”.

– Tu jest Tunezja – usłyszałam.

Jednym z dań „na dzień dobry” był pyszny mesfouf z daktylami, swojską oliwą i cudownie czerwonymi owocami granatu. I taką wersję polecam.

masfouf

SKŁADNIKI:
• 1/2 szklanki kuskusu
• 2/3 szklanki wody
• 1 duży dojrzały granat
• 1 – 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
• 10-15 daktyli
• garść płatków migdałów (uprażone na patelni będą smaczniejsze)
• garść rodzynek (opcjonalnie)
• cytryna – sok do smaku
• miód (2-3 łyżki) lub cukier

PRZYGOTOWANIE:
• Przygotować kuskus wg przepisu na opakowaniu (zwykle wystarczy zalać go wrzącą wodą i lekko posolić, odstawić, żeby wchłonął wodę i napęczniał (spróbować, jeśli jest za twardy, dolać jeszcze trochę gorącej wody).
• Dodać miód. Wystudzić.
• Daktyle (i rodzynki) zalać gorącą wodą, żeby zmiękły (2-5 minut), odcedzić.
• Do kuskusu dodać pokrojone daktyle, rodzynki, migdały i owoce granatu (zostawić trochę do posypania całości na koniec)
• Wlać oliwę z oliwek, sok z granatu, jeśli taki wypłynął podczas wyłuskiwania owocu. Wymieszać.
• Wlać 2-4 łyżek soku z cytryny – do smaku (danie ma być przyjemnie orzeźwiające). Gotowe!
• Można dodawać winogrona (zamiast rodzynek), miąższ pomarańczy, orzechy różnego rodzaju. Czasem przyrządza się kuskus na bazie wody różanej – jest jeszcze bardziej aromatyczny i delikatny.

A w ogóle, to istnieje wiele lokalnych przepisów na mesfouf , również na słono.

W okolicach Tunisu – jest to często kuskus z grochem i suszonymi winogronami. W Sfaksie lubią dodawać migdały, daktyle, suszone owoce i orzechy (pistacje, orzechy laskowe) i budyń. Niektórzy lubią polać mesfouf mlekiem i dodać cukier. Na Dżerbie jada się mesfouf pikantny, często z papryką lub pastą harissa i suszonym mięsem oraz różnymi ziołami (czosnek, koper włoski, cebulka, lawenda..)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments