Afrykańska „dawa” lekiem na wszystko

W języku suahili słowo dawa oznacza lekarstwo. Już pierwszego wieczoru w Nairobi, gdzie zaczynaliśmy kenijskie przygody, piliśmy ją w wersji na gorąco i ostro, poczęstowani przez tutejszych franciszkanów. W misjach prowadzonych przez dwóch wspaniałych polskich zakonników zatrzymaliśmy się na kilka nocy.

Dawa zaskoczyła nas mocnym wyrazistym smakiem imbiru, limonki, miodu i… czosnku! Samo zdrowie, jak zapewniali braciszkowie. No, jakże by inaczej. Ja jednak preferuję wersję bezczosnkową i zamieszczam przepis na właśnie taką.

Drugie spotkanie z dawą nastąpiło w restauracji, gdzie dostaliśmy ją w postaci alkoholowego drinka z dodatkiem lodu. Pozostało tylko podziękować barmanowi – kiedy z uśmiechem podał nam szklaneczki (i skasował paręset szylingów): „Asante„. To było pyszne – orzeźwiające, w sam raz na tutejsze upały. Dawa w Kenii zajmuje drugie miejsce wśród procentowych napojów. Pierwszym jest świetne lokalne piwo, „Tusker”.

DAWA BEZALKOHOLOWA

SKŁADNIKI:

  • Szklanka wody
  • Limonka – 1 sztuka (często zastępuję połówką cytryny)
  • Imbir świeży – kilka plasterków
  • Kurkuma – szczypta
  • Brązowy cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
  • Miód – 2 łyżeczki

WYKONANIE:

Zagotuj wodę z 2-3 plastrami świeżego imbiru. Do szklanki włóż 1- 2 plasterki cytryny lub 2-3 kawałki pokrojonej limonki, wsyp szczyptę kurkumy, dodaj zagotowany imbir, dodaj łyżeczkę miodu (zostaw łyżeczkę z miodem w szklance), wlej sok wyciśnięty z pozostałej części limonki lub połówki cytryny, wlej gorącą wodę, wymieszaj

DAWA ALKOHOLOWA

SKŁADNIKI:

  • Limonka – 1 sztuka
  • Brązowy cukier trzcinowy – 2 płaskie łyżeczki
  • Miód – 2 płaskie łyżeczki
  • Wódka – 60 ml
  • Lód

WYKONANIE:

Limonkę dokładnie umyć, pokroić na cząstki razem ze skórką, wrzucić do szklanki (najlepiej z grubym dnem), dodać cukier, rozgnieść lekko tak, aby nie wydobyć zbyt dużej goryczy ze skórki. Dodać pokruszony lód, zalać wódką. Dodać miód, wymieszać, łyżeczkę z resztą miodu zostawić w szklance, dopełnić lodem, podawać ze słomką. Zamiast na łyżeczce, miód można podawać na grubym patyczku. Uwaga: Miód jest tylko dodatkiem. Nie chcesz, żeby napój stał się lepko słodki

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Damian
Damian
2 lat temu

Nie za gęste to będzie ? No chyba , że pije się nijak syrop ? 😉