Tym razem słodkie co nieco. Popularne w Kenii mandazi to kokosowe, chrupiące mini pączusie lub racuchy jadane powszechnie na śniadanie. Mandazi z wierzchu jest chrupiące, w środku puszyste. Te zalety zawdzięcza wiórkom kokosowym i mące ryżowej.
SKŁADNIKI
• 1/4 szklanki cukru
• 2 łyżeczki suszonych drożdży
• 2/3 szklanki ciepłej wody
• 1/2 szklanki mleka kokosowego
• 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
• 3/4 szklanki mąki ryżowej
• 3 łyżki wiórków kokosowych
• 1 łyżeczka mielonego kardamonu
• ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
• ćwierć łyżeczki soli
• olej do głębokiego smażenia
• cukier puder z cynamonem
PRZYGOTOWANIE:
• Drożdże, cukier i wodę wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem
• W misce wymieszać przesianą mąkę pszenną, mąkę ryżową, wiórki, kardamon i gałkę muszkatołową.
• Zaczyn wymieszać z letnim mlekiem kokosowym, wlać do suchych składników i wymieszać. Następnie dalej wyrabiać ciasto przez 5-10 minut.
• Zarobione ciasto drożdżowe odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
• Po godzinie ciasto nakłuć i ponownie wyrobić.
• możesz podsypać je odrobiną mąki, jeżeli będzie za rzadkie, zwłaszcza do wałkowania. Ciasto podzielić na 4 lub 6 części (w zależności czy chcemy mandazi większe, czy mniejsze). Z każdej formować kulkę. Rozwałkować je na krążek grubości około 0,5 cm i pociąć na 6 części jak pizzę.
• Zostawić je jeszcze na jakieś 15min. do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać olej i wyrośnięte trójkąciki wrzucić do gorącego oleju, one po chwili wypływają i jak się zrumienią z jednej strony, to przewracamy je na drugą
• Po rozgrzaniu oleju zmniejszyć ogień, aby zbyt szybko się nie rumieniły. Gotowe pączki odsączyć na papierowym ręczniku.
Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Można podać do tego mus z 1 mano i 1-2 łyżek mleka kokosowego