Chlebki naan to puszyste, smakowite dodatki do wielu dań w Indiach i wielu innych regionach Azji. Spożywane solo, z masłem, jako dodatek do zup, mięs i warzyw. Podaje się je z pastą z ciecierzycy, zastępują sztućce przy spożywaniu curry, zapieka się w nich kozi ser. W Pakistanie dodaje się do nich orzechy i rodzynki a w Birmie podaje do porannej kawy.
Oryginalnie pieczone są w specjalnych piecach tandoori, w których chlebki pokrywają się rumianymi pęcherzykami, ale zwykły piekarnik też daje radę. A nawet patelnia z grubym dnem.
SKŁADNIKI
- 320g mąki pszennej (2 szklanki niepełne)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży (lub 15 g świeżych)
- 0,5 szkl ciepłego mleka (ew wody)
- (1 łyżeczka nasion czarnuszki)
- 2 łyżeczki suszonej kolendry – opcjonalnie
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki klarowanego masła – roztopionego
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
- W miseczce dokładnie wymieszać mleko z drożdżami i cukrem, odstawić na 15 minut.
- W drugiej misce wymieszać mąkę z solą, i częścią czarnuszki (1/4)
- Dodać jogurt, mleko z drożdżami i olej, a następnie ugniatać przez kilka minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie (można mikserem hakami do ciasta drożdżowego).
- Uformować kulę, umieścić w naoliwionej misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut do 2 godzin, lub do czasu aż podwoi swoją objętość.
- Piekarnik nagrzać do 230st C – termoobieg, razem z blaszką (ma się nagrzać)
- Ciasto przełożyć na powierzchnię lekko posypaną mąką i podzielić na 8 -10 części i uformować kule. Rozgniatać je na kształt łezki o grubości 5-8mm (płaski chlebek, z nieco grubszym brzegiem).
- Układać je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
- Rozpuścić masło i wycisnąć czosnek – wymieszać z rozpuszczonym masłem.
- Każdy z chlebków obficie smarować masłem czosnkowym, posypać resztą czarnuszki.
- Umieścić placki w piekarniku i piec przez kilka minut aż urosną, zrobią się puszyste i lekko zbrązowieją na wierzchu (7-12 minut)