Palak paneer to jedna z moich ulubionych indyjskich potraw – ser w gęstym szpinakowo-czosnkowym sosie. Palak to szpinak, paneer – biały, indyjski ser. Delikatny smak szpinaku i sera przełamany jest wyrazistymi, indyjskimi przyprawami. Jest to łatwe do przyrządzenia danie, chociaż czasowo wymagające jeżeli zdecydujecie się na własnoręczne przygotowanie sera, do czego gorąco zachęcam. Paneer można zastąpić innym twarogowym serem, który nie rozpuszcza się w gorącym sosie, czy podczas smażenia – np halloumi lub Capri z Biedronki (osobiście ich nie testowałam).
SKŁADNIKI (Z tych proporcji otrzymamy solidne porcje dla 4 osób):
– 0,75 kg świeżego szpinaku
– ser paneer z dwóch litrów mleka (najlepiej świeże, prosto od krowy, ew może być butelkowe z Piątnicy, tłuste
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– 2 małe papryczki chilli
– 4 plasterki świeżego imbiru
– 2 łyżki masła
– 2-3 łyżki śmietany
– 1/4 łyżeczki garam masala
– 1/4 łyżeczki kuminu
– 1/2 łyżeczki soli
WYKONANIE:
– Szpinak opłukać, osuszyć, wrzucić do gotującej się, osolonej wody (na 250 g szpinaku użyć pół szklanki wody). Gotować pod przykryciem 3-4 minuty. Zmiksować na jednolity sos.
– W moździerzu utrzeć dwie papryczki chilli z imbirem i czosnkiem (czosnek można przecisnąć przez praskę).
– Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kumin, zamieszać, po chwili dodać drobno posiekaną cebulę.
– Gdy cebula się zeszkli, dodać pastę z imbiru, chili i czosnku, smażyć mieszając przez 3-4 minuty
– Wlać sos szpinakowy, dusić razem ok 5 minut i doprawić solą i garam masalą, zamieszać.
– Dodać pokrojony ser (kostki 1-2 centymetrowe), a po chwili 2 łyżki masła i rozrobioną śmietanę.
PODAWAĆ z indyjskimi chlebkami (naany, roti albo chapati) ew. z ryżem basmati