To przyprawa, bez której nie istnieje arabska kuchnia. Libańczycy nie wyobrażają sobie początku dnia bez pieczywa manoush z zatarem. Ale i sąsiedzi zataru nie unikają – Maroko, Egipt, Izrael, Turcja, Iran czy Armenia – tam też unosi się charakterystyczny zapach zataru.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki zmielonego sumaku
- 1/2 szklanki uprażonego białego sezamu
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki cząbru
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki hyzopu
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie wymienione zioła powinny być suszone. Nie panikujcie, nie potrzebujecie wszystkich składników żeby przygotować zatar. Najważniejsze są sumak, sezam i sól. Z pozostałych składników wystarczy wybrać 3. Ja lubię tymianek, majeranek i bazylię. Ale można eksperymentować dodając ulubione, albo po prostu takie, jakie akurat macie.
Zioła trzeba zmielić grubo, albo, lepiej, rozetrzeć w moździerzu.
Po uprażeniu sezamu na patelni i rozgnieceniu nasion sumaka, mieszamy wszystkie dostępne składniki i mamy gotową przyprawę. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.