Pad thai z krewetkami (ew. kurczakiem lub w wersji wegetriańskiej)

To danie pełne smaków i aromatów jest kwintesencją tajskiej kuchni. To w zasadzie potrawa jednogarnkowa, przygotowywana w woku albo na dużej patelni. W Tajlandii można ją zjeść w każdej restauracji i na niemal każdej uliczce w kulinarnych centrach miast. Uwielbiam patrzeć jak na moich oczach w parę chwil powstaje to danie. Ja takiego mistrzostwa nigdy nie osiągnę, ale i tak przygotowanie „pad thai’a” sprawia mi ogromną frajdę. Nie mówiąc o jedzeniu 🙂

pad thai z owocami morza na plaży na Phuket smakował wybornie

Składniki (na 2 solidne porcje)


Sos tamaryndowy:

  • 2 łyżki (płaskie) pasty tamaryndowej lub 1 łyżeczka koncentratu (ostatecznie można go zastąpić sokiem z cytryny)
  • 2 łyżki sosu rybnego (ew. sos sojowy w wersji wegetariańskiej)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 40 g cukru palmowego lub brązowego
  • 1 łyżka sosu sriracha 49% papryczki (UWAGA: to jest opcja ostra, mała łyżeczka też będzie ok) (sos sriracha można zastąpić pastą chili ew. chili suszonym lub świeżym)

Makaron z dodatkami:

  • 150 g makaronu ryżowego, o szerokości 5 mm, a najlepiej 10 mm
  • 100 g tofu
  • 2 łyżki oleju ryżowego + 1 łyżka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 10 krewetek, obranych i oczyszczonych
  • 2 małe jajka, lub jedno duże
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • 3 dymki
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych, prażonych i niesolonych

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki sosu umieścić w garnuszku i zagotować aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia.

2. Makaron zalać ciepłą wodą (nie gorącą!). Pozostałe składniki przygotować w miseczkach, żeby były pod ręką. Tofu pokroić w jednocentymetrową kostkę. Szalotkę posiekać w piórka, czosnek pokroić w plasterki. Dymkę i orzeszki posiekać.

3. Na dużej patelni lub woku rozgrzać olej ryżowy. Wrzucić tofu i smażyć, aż stanie się chrupiące, dodać szalotkę, zrumienić ją, potem dodać także krewetki. Smażyć minutę. Dodać czosnek – smażyć go 20 sekund. Odcedzić dobrze makaron ryżowy, wrzucić go na patelnię. Zwiększyć moc palnika i upewnić się, że jest odpowiednio nagrzana. Jeśli patelnia nie będzie wystarczająco gorąca makaron nie zaabsorbuje sosu i będzie w nim “pływać”. Dodać do makaronu łyżkę sosu, przemieszać i wlać resztę.

4. Zrobić miejsce na patelni przesuwając makaron na bok. Rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć na nim jajka, po wbiciu odczekać kilka sekund, a następnie przemieszać jak przy smażeniu jajecznicy. Następnie wymieszać jajka z makaronem i skosztować czy jego struktura jest wystarczająco miękka i ciągnąca. Jeśli nie, dodać 1 – 2 łyżki wrzątku i chwilę podgotować. Dodać dymkę, kiełki fasoli mung i orzeszki ziemne, pozostawiając trochę do dekoracji. Dobrze wszystko wymieszać.

5. W Tajlandii „pad thai’a” podaje się z połówką limonki, garstką orzeszków ziemnych, cukru trzcinowego i kiełków fasoli mung, wszystko do smaku i z możliwością doprawiania na talerzu według własnych preferencji.

pad thai

UWAGI:

W pad thai ważna jest równowaga smaków: kwaśnego, słodkiego, słonego i umami – to niełatwe do osiągnięcia, dlatego każdy indywidualnie może sobie potrawę przyprawić już na talerzu

Trudno jest przyrządzić więcej niż dwie (trzy małe) porcje pad thai naraz. Zbyt duża ilość makaronu nie ogrzewa się równomiernie – możemy skończyć z częścią makaronu zupełnie nieugotowaną, a częścią rozgotowaną. Jeśli macie większą liczbę gości, proponuję gotować dwie lub trzy porcje naraz. Nie zaszkodzi zapytać przy tym o preferencje smakowe gości – ostro, słodko, a może słono. Jeśli wszystkie produkty mamy pod ręką, przygotowanie pad thai zajmuje kilka minut.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments